wat te doen bij overlijdenWat te doen bij overlijden? Checklist bij overlijden

Wat te doen bij overlijden? Het overlijden van een dierbare is een hele grote schok. Vooral wanneer u het niet aan zag komen, doordat er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. Geen afscheid kunnen nemen is dan heel erg zwaar en daarnaast moet er binnen zeer korte tijd heel veel geregeld worden. Wat moet u doen bij overlijden? Het is belangrijk dat u als eerste contact opneemt met uw huisarts zodat u een verklaring van overlijden krijgt. Bij een overlijden in het ziekenhuis of zorgcentrum wordt de arts automatisch geïnformeerd.

Mocht het moment daar zijn en u wilt de zorg bij het overlijden van een dierbare uit handen geven, dan kunt u meteen Holtland Uitvaartzorg bellen op 0900 555 55 60. Als u goed voorbereid wilt zijn, dan kunt u ook een voorbespreking van een uitvaart aanvragen, zodat u weet wat u precies allemaal kunt verwachten en wat te doen bij overlijden.

 

jan holtland uitvaartverzorging“Vraag vrijblijvend een voorbespreking uitvaart aan. Tijdens dit kosteloze gesprek informeren wij u over de mogelijkheden en kosten. U kunt uw wensen alvast vast lagen leggen.”

JAN HOLTLAND – Uitvaartverzorger

Uitvaartverzorger Dianne Meinema“Wij bezitten een brede en diepgaande kennis van alle raakvlakken binnen de uitvaartverzorging, bijvoorbeeld over uitvaartverzekeringen. Wij kunnen u overal mee van dienst zijn zodat alle zorg uit handen wordt genomen.”

DIANNE MEINEMA – Uitvaartverzorger

Checklist bij overlijden

Checklijst bij overlijden. Deze zaken dienen als eerste geregeld en/ of geïnventariseerd te worden:

  • Een arts dient een verklaring van overlijden op te stellen, dit is nodig voor de aangifte bij de burgerlijke stand.
  • Overlijden op reis: bel de alarmcentrale van de reisverzekering.
  • Bij een sterfgeval na een ongeluk: bel ook de maatschappij waar de autoverzekering is afgesloten.
  • Ga na of er een wilsbeschikking, testament of donorcodicil is.
  • Ga na of er een uitvaart- of levensverzekering is.

 

Wat u moet regelen bij overlijden ouders of alleenstaande familielid, vriend of kennis

Als er geen weduwe, weduwnaar of partner achterblijft, dan moet u als nabestaande de volgende zaken regelen:

  • Het laten blokkeren van bankrekeningen; er kunnen dan geen betalingen meer worden gedaan op rekening van de overledene, ook al is er een volmacht.
  • Betalingen van werkgever(s) of uitkeringsinstantie(s) stopzetten; nabestaanden hebben recht op een overlijdensuitkering ter hoogte van het normale bruto maandbedrag en het resterende vakantiegeld.
  • Belastingdienst; deze wordt automatisch geïnformeerd door de gemeente.
  • Stopzetten van automatische incasso’s; automatische incasso’s, bijvoorbeeld voor water en elektra, dienen stopgezet te worden. Soms heeft u hiervoor de akte van overlijden nodig.
  • Overige instanties informeren; een simpele manier om bedrijven en instanties te infomeren is een overlijdenskaart te sturen met vermelding van het klantennummer.
  • Verklaring erfrecht; om een bankrekening op naam van de overledene te laten deblokkeren of een kluis te openen, is een verklaring van erfrecht nodig. Als de overledene een executeur had benoemd in zijn testament, mag deze over de bankrekening beschikken. Ook daarvoor is een notarisakte nodig: een verklaring van executele.

Wensen van de overledene

Samen met een van onze uitvaartverzorgers, Jan Holtland of Dianne Meinema, kunt u kijken naar eventuele wensen die door de overledene zijn achtergelaten. Het is altijd fijn wanneer u deze laatste wensen uit kunt voeren. Wij zullen er alles aan doen om deze wensen uit te voeren.

 

Uitvaart rwat te doen na overlijdenegelen na verklaring van overlijden

Na het regelen van de verklaring van overlijden kan de uitvaart vorm gegeven worden. Meer informatie over uitvaart regelen.