Een persoonlijke condoleance

Voor een begrafenis of crematie is het gebruikelijk dat de nabestaanden worden gecondoleerd. U kunt dit organiseren op de manier die u voor ogen heeft. De meeste mensen kiezen er voor om een persoonlijke condoleance te houden. Hierdoor kunnen de genodigden nog wat zeggen en u sterkte wensen. Wanneer u liever niet wilt dat u persoonlijk wordt gecondoleerd, dan kunt u er ook voor kiezen om de condoleance telefonisch of via een kaartje plaats te laten vinden. Holtland Uitvaartzorg kan u helpen om dit onderdeel van de uitvaart vorm te geven.

 

Medeleven tonen tijdens een condoleance

Als u als genodigde iemand moet condoleren dan kan het best lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Vaak is het zo dat u beter een standaard zin kunt gebruiken wanneer u de familie niet goed kent. ‘Gecondoleerd met uw verlies’ is altijd goed. Kent u de familie goed? Dan is een persoonlijk woordje voor de nabestaanden vaak goed om te horen. Van te voren even bedenken wat u gaat zeggen is verstandig, zodat er geen stiltes vallen. Weet u echt niets te zeggen? Dan volstaat een handdruk of een korte omhelzing ook. Neem niet te lang de tijd voor uw condoleance, er zijn natuurlijk meer mensen die hun medeleven willen tonen.

 

Niet alleen verdriet tijdens condoleren

Wanneer u ooit een uitvaart heeft meegemaakt zult u weten dat het niet alleen droevig hoeft te zijn. Veel mensen zien elkaar na jaren weer terug en daarom kan er zelfs een gevoel van een reünie ontstaan. Een praatje maken, lachen en herinneringen ophalen is helemaal niet raar. Wacht hier echter wel mee totdat het condoleren voorbij is. Het is niet gepast om heel druk of luidruchtig te zijn. Denk altijd aan de nabestaanden en houdt rekening met hun verdriet.

 

Terug naar: uitvaart regelen